Skiskyting i Strandebarm
Nyhetsbrev nr. 90.
Publisert 7. desember 2023.
Kjære Vinduet-leser,
I ettermiddag holder Jon Fosse sitt Nobelpris-foredrag i Stockholm, og vi er (nesten) direkte inne fra hans barndomsbygd. Men før vi setter over dit, ukens to andre nye tekster på Vinduet.no:
Live Lundh, som sist skrev for Vinduet om nettopp Jon Fosse (og hans paraply), har vært på konsert med PJ Harvey, og lest hennes diktsamling Orlam, og også Nick Caves bandkollega Warren Ellis’ memoar Nina Simone’s Gum, to vidt forskjellige musikerbøker som begge utforsker hvordan kreativitet virker. «Dette skal handle om tre ulike fenomener som kan ha noe med kreativitet å gjøre: samspill, barndom og spiritualitet», begynner Live Lundh.
Les hele hennes essay «Å miste noe verdifullt med vilje» her.
Den israelske forfatteren Etgar Keret har, fra sitt hjem i Tel Aviv, fremstått som en klar og tvisynt stemme den siste tiden, i intervjuer med både New York Times og Silje Bekeng i Klassekampens bokmagasin. Vi publiserer denne uken en norsk oversettelse av hans nyskrevne novelle «Overbevisning», som utspiller seg 7. oktober 2023 og i dagene som følger. «Det har vært en god stund siden sist jeg hadde en historie publisert på norsk … Det betyr mye», skriver han sjenerøst i en epost, og det er sant, den siste boken hans på norsk var Sju gode år (Cappelen Damm, 2017), og det betyr vel så mye for oss, men samtidig: hva man skulle gitt for at 7. oktober 2023 ikke hadde vært en dag å skrive en novelle om.
Her er «Overbevisning» av Etgar Keret.
Og så har årets Bragepris-vinner Frode Grytten og fotograf Helge Skodvin, som sammen dekket stortingsvalgkampen 2021 for Vinduet, vært på reportasje igjen. «Liten song til Jon Fosse» er en stemningsrapport fra Strandebarm i Hardanger, som kan gjøre en glad og frøsen på samme tid, og kaster lys over blant annet Jon Fosses fortid som musiker og skiskytter, hvorav kanskje særlig skiskytinga er hittil underkommunisert, men gir, hvis du tenker over det, totalt mening – på stående skyting heves og senkes geværet i en gjentatt parabelkurve ikke helt ulik Fosses duvende prosa.
Les «Liten song til Jon Fosse» av Frode Grytten (tekst) og Helge Skodvin (foto).
Om nøyaktig en uke, litt apropos dette, vil Frode Grytten og en annen av våre fasteste bidragsytere fra Odda, poeten Fredrik Hagen, scenesamtale med undertegnede på Vinduets Bergen-arrangement. Arrangementet, som skal foregå i Tekstallmenningens nye utsalg og kulturarena for tidsskrifter og småforlag i Markeveien 4b, er gratis og åpenbart åpent for alle. Dørene åpner 1830 og det offisielle programmet starter klokka 19 med et riss av Bergens nisjesjappehistorie på 2000-tallet, ved hjelp av Tekstallmenningens egen Silje Heggren, som har vært med på hele reisen.
For mer, se Facebook.
Eller denne e-flyeren:
PS. En rettelse til forrige ukes nyhetsbrev: Det ble påstått at poeten Sigurd Helseth (1945–2021), som Espen Grønlie nylig skrev om, i anledning den posthume utgivelsen Speilets hukommelse og etterlatte dikt, på et tidspunkt var redaktør for det siden nedlagte tidsskriftet Profil, sammen med Erland Kiøsterud og Kristine Næss. Det stemmer ikke, alle tre var tilknyttet redaksjonen (Kristine Næss allerede fra 16-årsalderen), men redaktører i dette tidsrommet var Arngeir Berg, Jahn Thon og Asle Hermansen, i den rekkefølgen. Forfatteren og arkitekten Bård Isdahl, som gjør oppmerksom på dette, og selv satt i redaksjonen, anbefaler forøvrig Jahn Thons bok Tidsskriftets forståelsesformer. Profil og profilister 1959–1989 (Cappelen Akademisk, 1995), hvor en egen bolk er viet Helseth. «Kan med fordel leses opp mot Grønlie», ifølge Bård Isdahl. Vinduet beklager feilen (som var vår, ikke Espen Grønlies) og vil anbefale de øvrige tidsskrifthistoriske arbeidene til Jahn Thon (1946–2018) også.
Hilsen
Simen V. Gonsholt og Ola Innset (perm.)
Nyhetsbrevet er oppdatert etter den opprinnelige utsendelsen for å utdype likheten mellom skiskyting og Jon Fosse.
Vinduets redaktører (2021–24)
Simen V. Gonsholt (f. 1980) og Ola Innset (f. 1985).
Simen V. Gonsholt (f. 1980) og Ola Innset (f. 1985).