Vi takker med dette for oss
Nyhetsbrev nr. 109.
Publisert 21. juni 2024.
Kjære Vinduet-leser,
Dette er vårt siste nyhetsbrev, men ikke Vinduets siste, vel å merke, påtroppende redaktør Priya Bains vil etter planen ta opp tråden over sommeren. I mellomtiden, her er hva som er nytt på Vinduet.no. Vi begynner med foredragene som ble holdt på vårt minisymposium i Gyldendalhuset 11. juni, om og med 80-årsjubilanten Kjartan Fløgstad, og som nå er tilgjengelig på nett:
«Profet uten ære» av Torbjørn Klippenvåg Pettersen (om Kjartan Fløgstad som eksamensoppgave og veiviser til folkeforlystelser, særlig den glemte trønderdillen skotthyll)
«Indreløper i slengbukser» av Cathrine Sandnes (om Fløgstad og fotball)
«Den ubrutte flammen» av Mimir Kristjánsson (om Fløgstads forfatterskap og politikk)
I tillegg har vi to nettopp publiserte tekster som ikke tidligere har vært fremført offentlig (selv om de for all del fint kunne vært det):
«Om det etterlatte» av poet, lektor og Bergen-korrespondent Fredrik Hagen, som sist skrev for Vinduet om Jan Erik Volds «blå periode» og nå har tatt for seg den muligens særnorske sjangeren «etterlatte dikt», representert ved to utgivelser – begge fra andre halvdel av 1990-tallet, skrevet av to lyrikere som døde samme år – som kan sies å ha definert sjangeren.
«Ungkarskvinnen (og andre varianter av meg)» av Synne Øverland Knudsen, tidligere redaktør for forlaget og tidsskriftet Fanfare, som sist skrev for Vinduet om den store satsningen på lyd i Litteratur-Norge, og nå har skrevet om alt det rare som skjedde etter at hun debuterte som romanforfatter med Gode lesere (Forlaget Oktober, 2021).
Og så har vi en siste Ukens arkivtekst, eller rettere, tre: Vagant-redaktør Audun Lindholm er aktuell med samtaleboken Tanken fødes i munnen, sammen med den tidligere Vagant-praktikanten (og nesten rørende beleste tidsskrift-aficionadoen) Daniel Ginsby. Boken er med dette anbefalt. Og samtalen er en litterær form Audun Lindholm har dyrket også tidligere, blant annet i Vinduet sammen med poeten og mikroforleggeren Jørn H. Sværen, redaktør for det ambulerende tidsskriftet Gresshoppene har ingen konge. Deres løpende dialog, under vignetten «Punk & Platon», ble publisert i Vinduet 4/2008, 4/2013 og i den (hittil) siste papirutgaven i 2021, og er nå også tilgjengelig på nett. Les del én, del to og del tre herfra.
*
Til slutt: Det er en tradisjon for Vinduet-redaktører å gå relativt stille og useremonielt ut av kobberdøra til sin eier Gyldendal – «Jan Kjærstad takker for seg med dette nummeret», skrev simpelthen Jan Kjærstad nederst i kolofonen av Vinduet 2/1989, for eksempel – og det er en tradisjon vi akter å ære. Men vi hadde tenkt at vi først skulle si litt om Kobayashi Maru. Det er en simuleringsøvelse i film- og tv-serien Star Trek, som går ut på at Starfleet-kadetter skal forsøke å redde et sivilt romskip, kalt Kobayashi Maru, fra fiendtlige Klingon-farkoster. Men det er egentlig ikke mulig å redde det. Øvelsen er et «no-win scenario»: Man kan bare måle sin suksess i valgene man tar og i hvilken grad man utviser karakterstyrke idet man mislykkes. Og litt sånn tenkte vi kanskje, høsten 2021, at det ville bli å lose Vinduet over fra papir til nett. Ikke fordi det ikke finnes nett-tidsskrifter fra før, eller fordi Gyldendals besluttede heldigitalisering var fullstendig ikonoklastisk (Vinduet var et av de første norske tidsskriftene på nett, tilbake i 1998, og deretter og fram til 2005 utgikk ett av årets fire numre til fordel for netteksklusivt stoff; denne innovasjonshistorien kan man lese mer om i nyhetsbrev nr. 4). Men en redaksjonell linje var uvegerlig brutt: «Åndsliv og papir er det nøye sammenheng mellom», skrev Vinduets første redaktør Nic. Stang i sin andre lederartikkel, tilbake i 1947. Tre år etter at vi tiltrådte som redaktører, nærmere 300 publiserte tekster og over 100 nyhetsbrev senere, tenker vi imidlertid ikke så mye på Kobayashi Maru lenger. Delvis fordi det historiske prosjektet Vinduet videreføres og er i trygge hender hos vår etterfølger Priya Bains, delvis fordi vi egentlig aldri har vært så opptatt av Star Trek. Vi er jo ikke helt nerd, heller.
Hilsen
Simen V. Gonsholt og Ola Innset
Vinduets redaktører (2021–24)
Simen V. Gonsholt (f. 1980) og Ola Innset (f. 1985).
Simen V. Gonsholt (f. 1980) og Ola Innset (f. 1985).